Sunnuntaina 13.11. olimme paattaneet lahtea vaativalle levada-vaellukselle ja melkoinen selvityimisreissu siita lopulta tulikin. Olimme tietysti porukkamme nuorimmat, joten liikkuminen ja kiipeily ei meille ollut mikaan ongelma. Ongelmaksi muodostui kylmyys ja markyys, joka saatiin poistettua vasta saunassa.

Vaelluksen alussa kuljimme 700 metrin pituisen luolan lavitse, jossa levada kulki. Luolan kautta paasimme laaksoon, jota ymparoivilla rinteilla levada kiemusteli. Laaksossa satoin melko paljon ja ryhmamme kastui lapimaraksi. Maisemat olivat komeita ja matkalle mahtui muutama todella hieno vesiputous. Tuuli oli melko kovaa ja se yhdessa markyyden kanssa aiheutti pienta palelemista.

Paluumatkalla luolassa kulkeva levada oli alkanut tulvia yli ja luolassa oli noin 15-20 senttia vetta luolan pohjalla. Opas antoi ryhman valita lahdemmeko kahlaamaan luolan lavitse vai kiipeammeko vuoren yli. Ryhmamme paatti kahlata luolan, mita mielestani oli taysin oikea vaihtoehto. 15 minuutin jalkojen kastumisella paasi lampimaan bussiin. Retken jalkeen opas selitti, etta han ei ole koskaan aikaisemmin nahnyt luolan tayttyvan vedella. Ilmeisesti saa oli todella kurja, mutta meille pohjoismaalaisille se tuntui tavalliselta syyskuun sadepaivalta.

Takaisin hotellille paastyamme paatimme vaimon kanssa menna porealtaaseen lammittelemaan. Poreallasta pestiin parhaillaan, joten sinne ei sitten paasty. Kysyimme hotellin kylpylan respasta onko hotellissa saunaa ja sellainen loytyi. Saunaosastot oli jaettu miehille ja naisille erikseen, joten mina paadyin saunomaan parin vanhan saksalaisaijan kanssa. Heidan saunomisensa oli melkoisen kummallista. Kolme aijaa vaantelehti tuskissaan saunan alimmalla lauteella mittarin nayttaessa 100 astetta. Oikeasti lampoa oli korkeintaan 70 asetetta. Itse kiipesin ylimmalle lauteelle ja aloin heittaa loylya lisaa kun saunassa oli niin tuskaisen kuiva ilma. Ensin tietysti piti metsastaa loylyvesi jostain, koska se oli yllattaen loppu. Kauaa eivat saksalaiset meikalaisen touhuja katselleet vaan vetaytyivat vilvoittelemaan, jolloin sain rauhassa paiskoa vetta kiukaalle. Yksi ulkomaalainen tuli kesken saunomissessioni pyorahtamaan, mutta han ei saunassa viihtynyt vitta minuuttia pidempaan. Yhta kaikki sain luuni ja lihakseni jalleen lampimiksi ja matka saattoi jatkua kohti ravintolaa nauttimaan viimeista illallista talla lomalla.